Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 39 minuter 39 sekunder sedan

Felix Burestedt klar för åttondelsfinal

10 timmar 59 minuter sedan
Två matcher, två segrar. Det blev en fin tisdag för de svenska badmintonspelarna i European Games.

Johanna Magnusson och Emma Karlsson mötte i sin andra gruppspelsmatch det ukrainska paret Ilyinskaya/Zharka. Svenskorna tog en säker seger med setsiffrorna 21-12, 21-13.

– Tjejerna spelade mycket bra och disciplinerat. De höll sig till matchplanen och spelade offensivt genom hela matchen, säger förbundskapten Andrew Smith.

En seger idag mot det italienska paret Garino/Iversen betyder att Johanna och Emma är klara för kvartsfinal.

Felix Burestedt fick i sin andra match möta träningskompisen Milan Ludik från Tjeckien. Det blev en svängig match som svensken till slut vann med 21-16, 11-21, 21-12.

– Felix gjorde ett bra första set, i andra fick han lite problem med den långsamma sidan i hallen. I tredje set återtog han initiativet och attackerade mer, säger förbundskapten Andrew Smith.

Segern betyder att Felix är klar för åttondelsfinal på torsdag. Ikväll möter han Toby Penty från Storbritannien, en match som avgör vem som blir etta respektive tvåa i gruppen.

Johanna och Emma spelar sin match ikväll kl 18.30. Följ liveuppdatering här: https://www.flashscore.se/badminton/bwf-dubblar-damer/european-games/

Även Felix spelar ikväll, kl 18.45. Följ liveuppdatering här: https://www.flashscore.se/badminton/bwf-herrar/european-games/

Observera att matchtiderna är preliminära.

Kategorier: Nyheter, SBF

Bra spel av svenskarna i European Games

2019-06-25 10:08
En vinst och en förlust, det blev facit efter den första tävlingsdagen för de svenska badmintonspelarna i European Games i Minsk.

Först ut var Johanna Magnusson och Emma Karlsson som i gruppspelets inledningsmatch tog sig an det starka ryska paret Bolotova/Davletova, rankade på plats 23 i världen. Det svenska paret gjorde en mycket bra match och pressade de ryska paret till en hård tresetare. Till slut kunde dock ryskorna vinna matchen med setsiffrorna 21-15, 17-21, 21-18.

Idag väntar ett på pappret enklare motstånd då svenskorna ställs mot ett ukrainskt par kl 12.30.

Felix Burestedt hade bättre lycka i sin första match där han mötte Artem Pochtarov från Ukraina. Svensken som spelade lugnt och stabilt tog hem matchen med 21-16, 21-17.

Felix får i sin andra gruppspelsmatch möta Milan Ludik från Tjeckien kl 20.30.

Observera att matchtiderna är preliminära.

Se matchbollen i Felix första match:  
https://www.facebook.com/halmstad.badmintonklubb/videos/468551710574723/

Kategorier: Nyheter, SBF

Spännande badmintonturnering väntar i European Games

2019-06-23 16:26
Under nio dagar i slutet av juni genomförs European Games i Minsk. Detta europeiska ”mini-OS” har femton olika sporter på programmet. Badmintonturneringen har ett mycket starkt startfält och avgörs mellan den 24-30 juni.

Foto: Anna Bernholm (judo) var svensk fanbärare under invigningen.

Invigningen av historiens andra European Games hölls fredagen den 21 juni på Dinamo Stadion i Minsk. Bland de sporter som är med i denna upplaga av European Games märks bland annat cykling, gymnastik, bordtennis, friidrott, brottning och badminton. Den svenska truppen består av totalt 48 aktiva, varav tre badmintonspelare. Felix Burestedt tävlar i herrsingel och Johanna Magnusson/Emma Karlsson i damdubbel.

Startfältet ser på förhand mycket starkt ut och i samtliga kategorier kommer många av de allra bästa europeiska spelarna att delta och badmintontävlingen får därmed något av EM-status. Till spel kommer exempelvis danskarna Viktor Axelsen, Mia Blichfelt och Maiken Fruergaard/Sara Thygesen.

Turneringen, som avgörs i arean Falcon Club, inleds med ett gruppspel där spelarna får möta tre olika motståndare. För att gå vidare till åttondelsfinal (herrsingel) eller kvartfinal (damdubbel) gäller det att komma sämst tvåa i sin grupp.

Felix Burestedt inleder måndagen den 24 juni (kl 10.00) mot den högst rankade spelaren i gruppen som är Toby Penty från England. Det blir det första mötet mellan de två spelarena. Efter den matchen väntar två på pappret enklare motståndare för Felix.

Även Johanna och Emma börjar på måndag (kl 8.00) mot en tuff motståndare, i deras fall handlar det om det ryska paret Bolotova/Davletova som är rankade på plats 23 i världen. De tre tidigare mötena mellan paren har slutat med rysk seger. Emma och Johanna får därefter ta sig an ett par från Italien följt av ett par från Ukraina.

Under hela turneringen kommer Johanna och Emma rapportera sina upplevelser från European Games på Badminton Swedens Instagram: https://www.instagram.com/badmintonsweden/?hl=sv

Spelschema och resultat hittar du här: EUROPEANGAMES

Kategorier: Nyheter, SBF

Tillsammans mot toppen

2019-06-20 12:16
Sveriges högst rankade badmintonspelare Johanna Magnusson och Emma Karlsson ser fram emot en spännande sommar med två internationella mästerskap. Till hösten väntar även debut i Badmintonligan med Aura.

Foto: Emma Karlsson och Johanna Magnusson under Czech Open.

Först på programmet står European Games i Minsk 24-30 juni och därefter väntar VM i Basel 19-25 augusti. För dubbelparet Johanna Magnusson och Emma Karlsson blir det första gången de tävlar i dessa sammanhang.

– Det ska bli jättekul med båda tävlingarna. Det blir vårt första VM vilket blir spännande. Under European Games, som bara genomförs var fjärde år, ska det bli roligt att vara en del av en trupp med andra svenska idrottare. Det blir lite som ett mini-OS, säger Emma Karlsson.

Någon speciell placering siktar de inte på, utan målet är att göra sitt bästa och se hur långt det räcker.

– Vi har inga uppsatta resultatmål utan vill göra bra matcher och försöka vinna mot dubbelpar som vi inte slagit tidigare, säger Emma Karlsson.

Vänskapen en styrka

Johanna och Emma har känt varandra i över 10 år och redan hunnit spela ihop i många år. Vänskapen är en viktig faktor och en stryka i deras satsning mot världstoppen.

– Det känns tryggt och roligt att gå in på banan med Emma. Det är kul att vi är så nära vänner och funkar så bra tillsammans både på och utanför planen, säger Johanna Magnusson.

– Vi hjälper och stöttar alltid varandra. Det gör det lättare att till exempel ta ta sig igenom den tuffa träningen ibland, säger Emma Karlsson.  

En annan styrka de har som dubbelpar är de olika egenskaper de besitter som badmintonspelare.  

– Johanna är teknisk och smart på banan. Jag är mer fysisk och bidrar med mer power. Tillsammans kompletterar vi varandra bra, säger Emma Karlsson.  

Målmedveten satsning

Johanna och Emma (både födda 1998) är idag rankande på plats 45 i världen. Det långsiktiga målet är att ”försöka bli så bra som möjligt”, vilket enligt Johanna innebär en önskan om att tillhöra de 10-20 bästa damdubbelparen i världen.

Vägen dit handlar om hård och målmedveten träning. Upplägget idag är att dela upp badmintonträningen mellan Malmö och Danmark.

– Det vi fokuserat på i träningen under året är att orka långa dueller i högt tempo utan att missa. Vi har också jobbat med defensiven, att vara stabila där och orka jobba och stå emot, säger Emma Karlsson.

För Johanna Magnusson är dock inte den tuffa dagliga träningen något kämpigt utan en källa till glädje.  

– Grunden är att jag älskar att träna badminton. För mig är det stimulerande att variera träningen och jobba med nya övningar och få göra det tillsammans med vänner man har inom sporten.

Önskan om att försöka bli så bara som möjligt är en viktig inre motivation för de båda.  

– Vi vill bli så bra vi kan. Framgångar ger mig också en kick – då vill man försöka bli ännu bättre, ta ett steg till. Jag blir även insprirerad av att titta på bra spelare. Då vill man jobba för att bli lika bra, säger Emma Karlsson.


Fakta: Johanna Magnusson och Emma Karlsson

Ålder: 20 respektive 21 år (båda födda 1998)
Svensk klubb: Aura
Dansk klubb: Solröd Strand
Tränare: Richard Magnusson (pappa till Johanna Magnusson).
Träningsupplägg: Kör en vanlig vecka tre pass i Solröd Strand, övriga badmintonpass i Malmö med Aura. Tränar normalt två pass om dagen.
Meriter: Guld i junior EM 2017, vinnare av Swedish Open 2018, Svenska mästare 2017-2019.
Världsranking: 45
Aktuella: Spelar European Games i juni och VM i augusti. Gör till hösten premiär i Badmintonligan med Aura.

Kategorier: Nyheter, SBF

Swedish Open flyttar till Uppsala

2019-06-20 09:52
Efter tre år i Lund flyttar Swedish Open till IFU-Arena i Uppsala.
– Swedish Open är svensk badmintons stora samlingsplats. Vi tror att tävlingen kan utvecklas vidare i Uppsala, säger Svenska Badmintonförbundets styrelseordförande Tommy Theorin.

Under våren har Badminton Sweden fört diskussioner med olika parter kring var Swedish Open 2020 ska arrangeras. Till slut landade det i ett beslut att flytta tävlingen till Uppsala.

– Det starka engagemang som fanns i Uppsala vägde tungt när vi skulle bestämma var tävlingen skulle hamna, säger Tommy Theorin.

Nytt för nästa år är att tävlingen blir ett samarrangemang mellan Badminton Sweden, IFU Arena och Arenahotellet, där parterna både delar på risken och eventuella vinster.

Detta ser Stefan Sjöö, projektledare för Swedish Open 2020, flera fördelar med.

–  Den ekonomiska risken för Badminton Sweden minskar när man är en av tre parter som tillsammans står för arrangemanget.

Hittills finns en överenskommelse om att köra det nya upplägget under nästa års tävling. Men ambitionen är att konceptet ska fungera så bra att det blir en långsiktig lösning för Swedish Open.

– Genom upplägget hoppas vi få till en långsiktig lösning för Swedish Open, så vi kan ha kvar tävlingen i Sverige, säger Stefan Sjöö.  

Tommy Theorin är nöjd med tre senaste årens arrangemang i Lund som bland annat fått mycket beröm internationellt. Han är nu glad att tävlingen lever vidare fast i en ny tappning.

– Det här är ett väldigt viktig arrangemang att behålla i Sverige. Nu har vi ett nytt koncept som vi är mycket nyfikna på att prova.

Kategorier: Nyheter, SBF

Irish Para-Badminton International startar på onsdag

2019-06-17 10:40

FZ Forza Irish Para-Badminton International går av stapeln i Dublin den 19-23 juni. 

Rickard Nilsson, som jagar en plats till Paralympics nästa år, kommer att delta i tävlingen. 

Följ Rickard via hans Facebooksida: https://www.facebook.com/RickardParabadminton/

Resultat och lottning: IRISHPARA 

Kategorier: Nyheter, SBF

Skicka in föreningens LOK-stödsansökan för vårterminen redan nu

2019-06-17 10:20
Vi påminner om att ansökan till statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) för aktiviteter som genomförts under våren 2019, 1 januari - 30 juni, ska vara inskickad senast den 25 augusti 2019 kl 23:59.

Det är viktigt att skicka in ansökan i tid - observera att enligt LOK-stödsföreskrifterna riskerar en förening att ansökan avslås om den inkommer för sent.

Tänk på att det inte räcker att bara närvaroregistrera aktiviteterna. Man måste öppna och skicka in ansökan även om föreningen närvaroregistrerar sina aktiviteter via IdrottOnline. Aktiviteterna är inte redovisade till Riksidrottsförbundet förrän ansökan skickats in.

För ansökningar som inkommer efter sista ansökninsdag görs ett avdrag enligt följande:

Ansökan som inkommer...
26 aug - 1 sept reduceras med 25%
2 sept - 15 septreduceras med 50%
16 sept - 30 septreduceras med 75%
Ansökningar som inkommer fr.o.m. den 1 oktober t.o.m. den 15 december ska avslås.
Observera även att ansökningar som inkommer efter den 15 december då perioden stängts kommer att avvisas.

Tänk också på att ju tidigare man skickar in sin ansökan, desto större chans har föreningen att få utbetalning av LOK-stöd redan i den första utbetalningen som sker en vecka efter sista ansökningsdag.

Ansökan om LOK-stöd ska göras via föreningens sida på IdrottOnline. Viktigt att tänka på att även om man har närvaroregistrerat sina aktiviteter via IdrottOnline så måste föreningen också öppna själva LOK-stödsansökan och skicka in den.

Kategorier: Nyheter, SBF

Clara och Moa överraskade i Madrid

2019-06-15 19:01
Det nykomponerade dubbelparet Clara Nistad och Moa Sjöö nådde semifinal i Spanish International (tävling på International Challege-nivå). Detta efter en meriterade seger i kvartsfinalen mot Anastasia Akchurina/Olga Morozova från Ryssland.

Clara/Moa vände underläge 8-11 i tredje set till vinst med siffrorna 16-21, 21-18, 21-18 mot det ryska paret som är rankade 57 i världen.

I lördagens semifinal blev det förlust mot andraseedade Emelie Lefel/Anne Tran från Frankrike (rankade 27 i världen). 

Felix Burestedt som nådde final i Azerbajdzjan veckan innan, förlorade nu redan i första matchen mot en formstark Victor Svendsen, Danmark.

Samtliga resultat från tävlingen: SPANISH

Kategorier: Nyheter, SBF

Clara och Moa överraskar i Madrid med semifinal

2019-06-15 19:01
Semifinal för Clara Nistad och Moa Sjöö i damdubbel i Spaniens challenge tävling efter att ha överraskat och vunnit mot Anastasia Akchurina / Olga Morozova från Ryssland i kvartsfinalen.

Clara/ Moa van nmot det ryska paret i 3 set och vände 8-11 i tredje set till vinst med siffrorna 16-21 21-18 21-18.

I semifinalen blev det förlust mot 2:a seedade Emelie Lefel/Anne Tran från Frankrike med 10-21 17-21. 

Felix Burestedt som spelade bra veckan innan, förlorade nu första matchen mot en formstark Victor Svendsen (DEN) i två set.

Länk till lottning och resultat: SPANISH

Kategorier: Nyheter, SBF

Kan någon spelare överraska i Spanish International?

2019-06-11 22:54
Många spelare reser till Madrid för att delta i challenge tävlingen Spanish International. datum 12-15 juni. Kan någon spelare eller par överraska, kanske Felix även denna veckan.

Tävlingen i Madrid har ett bra startfält, då varje tävling och resultat är viktigt för spelare som försöker att kvala in till Olympiska spelen 2020 i Tokyo så kommer det att vara så på de flesta tävlingarna kommande 11 månader.

Kvalet i tävlingen börjar redan på onsdagen 12 juni och semifinal och final spelas på lördagen.

Tävlingshall: Polideportivo Municipal "Marques de Samarach"

Lottning och resultat via länken: SPANISH

Förbundet har tagit ute en del av spelarna enligt tidigare fastställd planering och finansierar tävlingen för dem.

Anmälda spelare från förbundet: Moa Sjöö (Fyrsisfjädern), Clara Nistad (Täby), Tilda Sjöö (Fyrisfjädern), Melker Z-Bexell (Fyrsisfjädern), Adam Gozzi (Fyrisfjädern), Klara Johansson (Fyrisfjädern), Andy Tsai (Fyrisfjädern)

Anmälda spelare från klubbarna: Henri Hurskainen (Fyrisfjädern), Felix Burestedt (Halmstad), Ashwathi Pillai (Täby), Rebecca Kuhl (Täby), Jacob Nilsson (Aura)

Tyvärr har Andy Tsai och Henri Hurskainen tvingats att lämna återbud , beroende på sjukdom.

Kategorier: Nyheter, SBF

Angående anmälan till Gotlandsspelen  i Online Entry

2019-06-10 08:57
Nu finns uppdaterad information för de personer som haft svårt att anmäla sig till Gotlandsspelen 2019 i Online Entry.

De föreningar som har problem med anmälningar till Gotlandsspelen 2019:

Kontrollera att ni sökt licens för den nya licensperioden, 2019 – 2020. Det finns en kontroll vid anmälningar via Online Entry som rör tävlingar som tillhör nya licensperioden.

Saknas aktiv (giltig) licens för säsongen 2019/2020 går inte anmälan igenom.

Vi kommer att ha en genomgång med tekniker om hur vi lämpligast ska lösa denna kontroll i fortsättningen.

Eventuella frågor – skicka mail till Sverigerankingen@badminton.nu.

Med vänlig hälsning,

Mats Tibbelin

Kategorier: Nyheter, SBF

Online Entry problemet är löst

2019-06-10 08:57

Nu fungerar det att anmäla till Gotlandsspelen via Online Entry (i Tournament Software). Om det mot förmodan skulle uppstå något fel maila här

Kategorier: Nyheter, SBF

Online Entry problemet skall vara löst

2019-06-10 08:57

Nu skall det fungera att anmäla till Gotlandsspelen via Online Entry (i Tournament Software).. Om det mot förmodan skulle uppstå något fel maila här

Kategorier: Nyheter, SBF

Tekniskt fel på Online Entry

2019-06-10 08:57

I samband med uppläggning av ny licensperiod uppstod ett fel som gör att det inte går att anmäla via Online Entry.

Tekniker arbetar med att lösa problemet – vi återkommer med information så fort vi vet mer om när systemet åter kan fungera.

Kategorier: Nyheter, SBF

Anmälan via Online Entry

2019-06-10 08:57

I samband med uppläggning av ny licensperiod uppstod ett fel som gör att det inte går att anmäla via Online Entry.

Tekniker arbetar med att lösa problemet – ytterligare information kommer senare.

Kategorier: Nyheter, SBF

Jessica och Elin i semifinal i German U17-Open

2019-06-09 19:44
En semifinalplats och två kvartsfinalplatser blev facit för det svenska spelarna i tävlingen German U17-Open.

German U17-Open var ett genrep för många av Europas bästa U17-spelare inför U17-EM i september. De svenska spelare som deltog visade att de står sig starka i konkurrensen. 

Dubbelparet Jessica Silvennoinen/ Elin Boman spelade sig fram till semifinal där de förlorade mot Lien Lammertyn (BEL)/ Jaymie Laurens (NED) med 19-21 14-21.

De två mixedparen Ludwig Axelsson/ Jessica Silvennoinen och Simon Sandin/ Elin Boman nådde kvartsfinal.

Se samtliga resultat i tävlingen: GERMANU17.

Kategorier: Nyheter, SBF

Semifinal i U17 German Open

2019-06-09 19:44
1 semifinal och 2 kvartsfinaler blev de bästa placeringarna i U17 German Junior.

Damdubbel paret Jessica Silvennoinen med partner Elin Boman spelade sig fram till semifinal. I denna match förlorade de mot Lien Lammertyn (BEL) / Jaymie Laurens (NED) med 19-21 14-21

De två mixedparen Ludwig Axelsson / Jessica Silvennoinen och Simon Sandin / Elin Boman var framme i kvartsfinal.

Tävlingen var ett bra genrep för många av Europas bästa U17 spelare inför Europamästerskapen i september. Frankrike vinner 3 av 5 kategorier i tävlingen.

Länk till lottning och resultat: GERMANU17

Kategorier: Nyheter, SBF

Stor framgång för Felix Burestedt i Azerbajdzjan

2019-06-08 18:07
Felix Burestedt gjorde en riktigt bra insats i den internationella challenge tävlingen i Azerbajdzjan. Efter fyra meriterande vinster mot starka spelare föll han i finalen mot dansken Rasmus Genke.

Finalplatsen i Azerbaijan International är det bästa resultat Felix Burestedt gjort i sin karriär. Svensken lyckas besegra hela fyra spelare som är rankande bland de hundra bästa i världen. 

– Jag visade upp ett bra spel och är nöjd med tävlingen och att jag lyckades slå flera bra spelare. Det var ett starkt startfält i tävlingen så jag är glad att jag var med och fightades om guldet, säger Felix Burestedt.  

Felix Burestedt, som jagar en OS-plats till Tokyo, fick en svår lottning då han i första matchen som oseedad ställdes mot nummer 50 på världsrankingen, Ajay Jayaram från Indien. Indiern som tidigare varit rankad så högt som nummer 13 i världen. Detta avskräckte dock inte Felix som gick in och vann övertygande i två raka set, 21-16, 23-21.

I andra matchen besegrade svensken Maxime Moreels från Belgien med 21-14, 21-18.

I kvartsfinalen väntade Luka Wraber från Österrike, som tidigare i tävlingen slagit ut andraseedade Brice Leverdez från Frankrike. Här blev Felix segersiffror 19-21 21-13 21-8.

I semifinalen hade Felix en jämn match mot Kalle Koljonen från Finland. Förlust i första set med 17-21 och underläge i andra set med 14-18 och 18-20 vändes till setvinst 22-20. Även tredje set blev jämnt, där Felix var den starkaste på slutet och vann med med 21-17.

I finalen blev förstaseedade dansken Rasmus Gemke tillslut för svår. Dansken med världsranking 31 vann i två raka set. 

Se samtliga resultat från tävlingen: AZERBAIJAN.

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix i Final Azerbaijan International

2019-06-08 18:07
Felix Burestedt gör en riktigt bra tävling i Azerbaijan. I den internationella challenge tävlingen har nu Felix nått final efter fyra bra vinster.

Felix Burestedt fick en svår lottning i tävlingen, då han i första matchen ställdes som oseedad mot nummer 50 på världsrankingen Ajay Jayaram från Indien, som varit så högt rankad som nummer 13. Vinst för Felix med 21-16, 23-21

I andra matchen vann Felix mot Maxime Moreels från Belgien med 21-14, 21-18.

I kvartsfinalen var Luka Wraber från Österrike Felix motståndare. Luka som tidigare i tävlingen slagit ut 2:a seedade Brice Leverdez från Frankrike. Felix vinner i tre set, efter att ha förlorat första set. Övertygande siffror i andra och tredje set, 19-21 21-13 21-8

I Semifinalen på Söndag förmiddag vann Felix i en jämn match mot Kalle Koljonen från Finland. Förlust i frösta set med 17-21 och underläge med 14-18 och 18-20 vändes till setvinst 22-20. Tredje set blev även det jämnt, men Felix var den starkaste på slutet och vinst med med 21-17.

Nu blir det en tuff match i finalen mot första seedade Rasmus Gemke från Danmark som enkelt vann sin semifinal.

Felix har nu vunnit mot 4 spelare Topp 100 på världsrankingen och denna final plats är det bästa resultat Felix har gjort i sin karriär.

Länk till lottning och resultat: AZERBAIJAN

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix i semifinal Azerbaijan International

2019-06-08 18:07
Felix Burestedt gör en riktigt bra tävling i Azerbaijan. I den internationella challenge tävlingen har nu Felix nått en semifinal efter tre bra vinster.

Felix Burestedt fick en svår lottning i tävlingen, då han i första matchen ställdes som oseedad mot nummer 50 på världsrankingen Ajay Jayaram från Indien, som varit så högt rankad som nummer 13. Vinst för Felix med 21-16, 23-21

I andra matchen vann Felix mot Maxime Moreels från Belgien med 21-14, 21-18.

I kvartsfinalen var Luka Wraber från Österrike Felix motståndare. Luka som tidigare i tävlingen slagit ut 2:a seedade Brice Leverdez från Frankrike. Felix vinner i tre set, efter att ha förlorat första set. Övertygande siffror i andra och tredje set, 19-21 21-13 21-8

I Semifinalen på Söndag förmiddag möter Felix nu Kalle Koljonen från Finland.

Felix har nu vunnit mot 3 spelare Topp 100 på världsrankingen. 

Länk till lottning och resultat: AZERBAIJAN

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela