Prenumerera på Nyhetsflöde Svenska badmintonförbundet
Uppdaterad: 2 timmar 54 minuter sedan

Tung dag för VM-svenskarna i Basel

2019-08-21 17:09
Det blev en mindre lyckad tredjedag för Sverige i badminton-VM. Både Felix Burestedt och Johanna Magnusson/Emma Karlsson förlorade sina sextondelsfinaler i raka set.

Felix Burestedt fick en bra start på sin match och ledde med 11-10 i första set. Därefter tog niondeseedade NG Ka Long Angus från Hong Kong över kommandot och vann till slut med 21-14, 21-9.

Johanna Magnusson och Emma Karlsson kunde aldrig riktigt störa det elfteseedade thailändska paret Kititharakul/Prajongjai och föll med 21-12, 21-14.

I Para-VM förlorade Rikard Nilsson i mixed tillsammans med Helle Sofie Sagoy mot ett japanskt par med 21-14, 25-23.

Därefter kom dock Rikard tillbaka stark i den efterföljande singelmatchen som han vann med 21-5, 21-5 mot en spelare från Egypten.

Se resultat och lottning här: BADMINTON-VM

Se resultat och lottning här: PARABADMINTON-VM

Kategorier: Nyheter, SBF

Bra VM-start för Rickard

2019-08-20 15:28
Rickard Nilsson fick en härlig start på Parabadminton-VM i Basel, Schweiz. Först en överraskande seger i mixed, och sedan en säker vinst i singel. – Väldigt roligt och skönt att komma igång bra, säger han.

Bilden ovan: Rickard Nilsson vann sina två första matcher i Parabadminton-VM.

På tisdagen inleddes Parabadminton-VM i Basel. Det svenska hoppet Rickard Nilsson fick precis den start han önskade.

Först vann han tillsammans med sin norska partner Helle Sofie Sagøy mixed mot andraseedade Lucaz Mazur/Faustine Noel, Frankrike. Det svensk-norska paret vann en jämn och hård tresetare med siffrorna 21-17, 15-21, 21-19.

– Fantastiskt roligt. Det är vår bästa match någonsin, och vi varierade spelet bra. Samtidigt var Lucaz och Faustine lite skakiga, berättar Rickard.

Precis som i de övriga kategorierna är det till en början gruppspel. Så Rickard och Helle har kvar att möta ett duktigt japanskt par i gruppen.

– Vi har förlorat mot dem tidigare, men har absolut chansen. Särskilt om vi spelar så bra som mot det franska paret, säger Rickard.

I singel är Rickard kvartsfinalseedad i sin klass SL 4. Under tisdagen spelade han sin första match av tre i gruppen. Det blev en ganska komfortabel seger mot Corrie Keith Robinson, Nya Zeeland. De har mötts två gånger tidigare och hade en vinst var.

Men den här gången var Rickard klart starkare och vann relativt enkelt med 21-16, 21-13. I båda seten var det jämnt ungefär upp till tio, men sedan drog Rickard ifrån.

– Jag spelade mycket bra. Framför allt är jag nöjd med bolltouchen. Jag hade fin träff på bollen och det är viktigt, säger han.

Gruppspelet fortsätter under onsdagen. Men Rickard har i dag tisdag även match i herrdubbel ihop med sin skotske partner Alan Oliver. Matcher spelas sent under tisdagskvällen.

Lottning och resultat från PARA-VM hittar du här: RESULTAT PARA-VM

Parabadminton-VM visas också på badmintonworld.tv

Kategorier: Nyheter, SBF

Felix vidare till andra omgången i VM

2019-08-19 21:24
Felix Burestedt är vidare till andra omgången i badminton-VM efter att ha vunnit över tjecken Adam Mendrek med 21-11, 21-18.

– Jättekul att vara igång och att lyckas vinna. Det kändes bra stora delar av matchen, jag hade bra kontroll och närvaro. Men i nästa match måste jag vara mer stabil och ännu mer noggrann, säger Felix Burestedt.

Svensken som klättrat stort på världsrankingen det senaste året möter i nästa omgång NG Ka Long Angus från Hong Kong som är seedad 9 i turneringen.

– Det blir en bra och rolig match mot en duktig spelare som ligger högt på världsrankingen. Det är viktiga matcher för mig att få och jag kommer att gå in och utmana honom och gå för vinst, säger Felix Burestedt.

Kategorier: Nyheter, SBF

Seger i första matchen för Emma och Johanna

2019-08-19 15:08
Emma Karlsson och Johanna Magnusson vann sin första match i badminton-VM i Basel. Setsiffrorna blev 21-14, 18-21, 21-8 mot det tjeckiska paret Basova/Fuchsova.

Det blev en svängig match där svenskorna tillslut tog hem skiljeset ganska enkelt. 

– Vi var lite nervösa och spända innan, men tyckte det kändes bra i första set. I andra set fick vi en dålig start och hade lite svårigheter med vinden i hallen. I tredje ökade vi tempot och hittade längden hela setet igenom, säger Johanna Magnusson.

I andra omgången (på onsdag) möter Emma och Johanna det thailändska paret Kititharakul/Prajongjai som är elfteseedade i turneringen. Svenskorna ser fram emot matchen.
– Det blir hårt motstånd, men med bra tålamod och rätt taktik ska vi försöka ge dem en tuff match, säger Johanna Magnusson.

Kategorier: Nyheter, SBF

Seger i första VM-matchen för Emma och Johanna

2019-08-19 15:08
Emma Karlsson och Johanna Magnusson vann sin första match i badminton-VM i Basel. Setsiffrorna blev 21-14, 18-21, 21-8 mot det tjeckiska paret Basova/Fuchsova.

Det blev en svängig match där svenskorna tillslut tog hem skiljeset ganska enkelt. 
– Vi var lite nervösa och spända innan, men tyckte det kändes bra i första set. I andra set fick vi en dålig start och hade lite svårigheter med vinden i hallen. I tredje ökade vi tempot och hittade längden hela setet igenom, säger Johanna Magnusson.

I andra omgången (på onsdag) möter Emma och Johanna det thailändska paret Kititharakul/Prajongjai som är elfteseedade i turneringen. Svenskorna ser fram emot matchen.
– Det blir hårt motstånd, men med bra tålamod och rätt taktik ska vi försöka ge dem en tuff match, säger Johanna Magnusson.

Kategorier: Nyheter, SBF

Laddade VM-svenskar på plats i Schweiz

2019-08-18 11:42
Imorgon drar det 25:e världsmästerskapet i badminton i gång i Basel. De svenska förhoppningarna står till Felix Burestedt, Johanna Magnusson/Emma Karlsson samt Rickard Nilsson som tävlar i Parabadminton-VM.

Bild: Badminton-VM spelas i St Jacobshalle i Basel, Schweiz. Arenan tar in 30.000 åskådare och en stor andel av biljetterna är enligt arrangören redan sålda. Foto: BWF.

Det svenska landslaget valde i år att köra ett två veckor långt träningsläger i Singapore under sensommaren. För Felix och Johanna/Emma, som båda förbättrat sina platser på världsrankingen under året, har det varit ett viktigt led i uppladdningen inför VM.

– Det var ett intensivt och tufft läger, speciellt fysiskt. Jag tar med mig mycket nytt därifrån och känner mig i bra fysisk form. Nu handlar det om att minska träningsintensiteten och bli fräsch i kroppen. Denna vecka har jag varit i Uppsala och kört förberedelser tillsammans med förbundskaptenen Andrew Smith, säger Felix Burestedt.

I lördags flög svenskarna ned till Basel och har därefter ungefär två dygn på sig att installera sig och känna på förhållandena i den stora hallen. För Johanna och Emma är det första gången de tävlar på ett världsmästerskap och för Felix är det hans andra VM-turnering.
Men även fast VM är speciellt blir det viktigt att inte göra det för stort, menar Johanna Magnusson.

– Det blir viktigt att fokusera på rätt saker – på vårt spel och på varandra, istället för att titta runt omkring på allt nytt under ett VM. Just nu känner jag mig ganska lugn, men det kan nog komma nerver när det närmar sig första matchen. Men det ska bli kul och spännande, säger Johanna Magnusson.

Både Johanna/Emma och Felix möter tjeckiskt motstånd i första matchen. Johanna och Emma går upp imorgon måndag kl 11.30 mot Basova/Fuchsova som är rankade 75 i världen. Felix spelar sin match måndag kl 18.00 mot Adam Mendrek, rankad 134 i världen. På förhand ser det ut som två matcher svenskarna ska kunna gå segrande ur.

– Jag försöker ta det som en vanlig tävling. Dagen innan kommer vi att göra en videoanalys av motståndaren och lägga upp en game-plan, sen blir det viktigt att hålla fokus på den under matchen, säger Felix Burestedt.

Vid avancemang möter Felix troligtvis NG Ka Long Angus från Hong Kong (seedad nia i turneringen) i andra omgången. Johanna/Emma möter vid seger troligtvis ett thailändskt par seedade 11 i turneringen.

– I en eventuell andra omgång möter svenskarna seedade spelare och kan då gå in med allt att vinna. En fördel i en sådan match är att många ännu inte har så bra koll på våra spelare. Felix räckvidd och spelstil kan överraska och ställa till problem för många spelare, säger förbundskapten Andrew Smith.

Förbundskapten är mycket nöjd med uppladdningen i Singapore och ser VM som ett bra tillfälle för spelarna att skaffa sig nyttiga erfarenheter.

– Det är viktigt att få chansen att möta spelare på den högsta nivån. Det är mycket lärorikt att känna på hur de spelar och se vad som krävs för att ta nästa steg och kunna utmana de bästa i världen, säger Andrew Smith.

Samtidigt med VM och i samma hall går Parabadminton-VM. Där har Sverige en deltagare: Rickard Nilsson, som spelar både singel, dubbel med Alan Oliver, Skottland och mixed med Helle Sofie Sagøy, Norge. Ett bra resultat i VM gör också att Rickard närmar sig sin dröm – spel i Paralympics i Tokyo nästa år.

– Det är enormt roligt att de båda världsmästerskapen går samtidigt i samma stad. Jag ser verkligen fram emot att få spela där, och jag hoppas på bra resultat och att många svenska kommer dit och hejar, säger Rickard Nilsson.


Fakta – Badminton-VM

Årets Badminton-VM spelas den 19-25 augusti i St. Jacobshalle med plats för 30 000 åskådare. Viaplay livesänder hela turneringen med start på måndag kl 9.00.
Parabadminton-VM avgörs samtidigt, också i St. Jacobshalle, mellan den 20-25 augusti.

Turneringen i Basel är det 25:e Badminton-VM i historien. Det första spelades i Malmö 1977. Sverige ligger sexa i medaljtabellen men totalt nio medaljer, varav två guld.

Kina och Indonesien toppar medaljtabellen med 161 respektive 67 medaljer. Danmark är bästa europeiska nation med sammanlagt 58 medaljer.

Lottning och resultat från VM hittar du här: RESULTAT VM
Lottning och resultat från PARA-VM hittar du här: RESULTAT PARA-VM

Följ även VM-turneringen via Badminton Swedens instagram där Emma och Johanna uppdaterar med nya inlägg dagligen.

Kategorier: Nyheter, SBF

Planeing information U15 verksamhet

2019-08-16 18:19
Nedan finner du information om planering för förbundets U15 verksamhet. Förbundets stora mål är under kommande år Europamästerskapen i Februari 2020. Uttagningskriterierna finns som bilaga.

Planering verksamhet/aktiviteter under 2019-20: Bilaga

Uttagningskriterier Europamästerskapen u15, februari 2020: Bilaga

Policy för spelare i ungdomslandslagen: Bilaga

Kategorier: Nyheter, SBF

Seriepyramiden Div 1-4

2019-08-16 10:19
Seriepyramiden för Div 1-4 presenteras här.

Sedan publiceringen av den preliminära seriepyramiden tidigare i sommar har det gjorts en del förändringar.

Seriepyramid Div 1-4 2019-2020

Kategorier: Nyheter, SBF

Seriepyramiden Div 1-4

2019-08-16 10:19
Seriepyramiden för Div 1-4 presenteras här.

Sedan publiceringen av den preliminära seriepyramiden tidigare i sommar har det gjorts en del förändringar.

Seriepyramid Div 1-4 2019-2020

Kategorier: Nyheter, SBF

Intressanta nyförvärv i Badmintonligan

2019-08-15 15:53
Många lag i Badmintonligan fortsätter att satsa på danska spelare. Det stod klart när spelartrupperna spikades i går torsdag. Men det mest meriterade nyförvärvet är en skotsk kvinna, rankad 23:a i världen!

Badmintonligan var en stor succé förra säsongen med mängder av jämna och välspelade matcher. Redan då var det danska inslaget stort i flera av lagen.

Och detsamma blir det säsongen 2019/2020, som startar den 9 september.  Det framgår av de trupper som lagen i Badmintonligan har anmält. Längst ned i artikeln hittar du länkar till samtliga lags spelartrupper.

–  De trupper som  lagen anmält ser verkligen intressanta ut. Det lär bli en tuff och spännande kamp om titeln, säger Jonas Herrgårdh, förbundet sportchef.

Här nedan listar vi några av de mest intressanta nyförvärven:

* Frölunda har inte mindre än fyra spännande nya spelare. Först och främst Kirsty Gilmour, mycket meriterad singelspelare från Skottland. I dag är hon rankad på plats 23 i världen och kan i sina bästa stunder mäta sig med de allra bästa.

Frölunda har också listat Raul Must, Estland. Han ligger på plats 90 på världsrankingen och är en stark och rutinerad spelare. Bland annat besegrade han Sverigeettan Felix Burestedt i kvartsfinalen i European Games i somras. Två andra nya spelare i Frölunda är holländaren Jacco Arends och Mikael Westerbäck.

* En annan klubb som förstärkt rejält är Fyrisfjädern i Uppsala. Förutom Klara Johansson och Albin Hjelm från Umeå har också danskarna Ditte Søby Hansen och Mathias Bay-Smidt anslutit. 

* Förra årets SM-tvåa Påvelund hade redan tidigare många duktiga danska spelare i sitt lag. Nu ansluter även den danska mixedspecialisten Mai Surrow. Plus fyrfaldiga SM-singelvinnaren Gabriel Ulldahl, som lämnat Umeå för att ånyo spela för Göteborgsklubben.

* Mästarklubben Halmstad behåller i princip alla sina stjärnor. Ny för säsongen är danskan Elisa Melgaard, 20 år, specialist på dubbel och mixed.

* Två intressanta men oskrivna nya kort återfinnas i Umeå och Trollhättan. Yap Khai Quan, 19 år, från Malaysia, kommer att spela med Trollhättan. Indonesiern Fauzi Fathurrahman, 20 år, kommer att spela för Umeå. Umeå har också ett antal andra unga lovande nyförvärv: Simon Sandholm, Johan Azelius och Malena Norrman. Plus danske dubbelspecialisten Lasse Mölhede.

* Nykomlingen Aura litar i sin comeback i Badmintonligan främst på sin starka landslagstrio Emma Karlsson, Johanna Magnusson och Jacob Nilsson. Täby, som förlorat Hermansah och Mathias Wigardt, har kvar sin starka damsida: Clara Nistad, Ashwathi Pillai och Rebecca Kuhl.

Badmintonligan lär med andra ord bli högintressant. De svenska landslagsstjärnorna får hård konkurrens av många meriterade utländska spelare. Dock återstår det naturligtvis att se hur mycket lagen väljer att använda sig av sina listade utländska stjärnor. 

Här hittar du respektive klubbs trupp:

BMK Aura

Fyrisfjädern BMK

Halmstad BMK

IFK Umeå

Påvelund

Trollhättan

Täby BMF

V Frölunda

Kategorier: Nyheter, SBF

Spelartrupperna till Badmintonligan

2019-08-15 15:53
I går, torsdag 15 augusti, gick tiden ut för lagen i Badmintonligan att anmäla sina trupper inför säsongen 2019-2020. Här presenteras samtliga spelartrupper för kommande säsong.

Här hittar du respektive klubbs trupp.

BMK Aura

Fyrisfjädern BMK

Halmstad BMK

IFK Umeå

Påvelund

Trollhättan

Täby BMF

V Frölunda

Kategorier: Nyheter, SBF

Spelartrupperna till Badmintonligan

2019-08-15 15:53
I går, torsdag 15 augusti, gick tiden ut för lagen i Badmintonligan att anmäla sina trupper inför säsongen 2019-2020. Här presenteras samtliga spelartrupper för kommande säsong.

Här hittar du respektive klubbs trupp.

BMK Aura

Fyrisfjädern BMK

Halmstad BMK

IFK Umeå

Påvelund

Trollhättan

Täby BMF

V Frölunda

Kategorier: Nyheter, SBF

VM-special: Kina och Japan tampas om tronen

2019-08-15 15:10
Badmintonens två supermakter - Kina och Japan – ser ut att göra upp om gulden när VM i badminton avgörs i Basel nästa vecka. Här följer första delen av vår guide till det 25:e världsmästerskapet i badminton.

I Sverige är badminton-VM ingen stor händelse i media, men i de folkrika länder som idag dominerar sporten tilldrar sig turneringen enorm uppmärksamhet och miljontals tittare följer matcherna.

Årets VM-turnering spelas den 19- 25 augusti i St. Jacobshalle i Basel, Schweiz. Arenan tar in 30.000 åskådare och en stor del av biljetterna är redan slutsålda. Glädjande för svenska badmintonintresserade är att Viaplay livesänder hela turneringen med start på måndag kl 9.00. Samtidigt med Badminton-VM genomförs PARA-VM, även denna turnering spelas i St. Jacobshalle.

Japan på frammarsch

På förhand ser Japan ut att kunna göra sitt bästa världsmästerskap någonsin. Japanska spelare är favoriter och toppseedade i tre av fem klasser (herrsingel, damsingel och damdubbel) och toppbredden är stor i laget. Landet har under de senaste fem-tio åren, efter en stor nationell satsning på sporten, succesivt flyttat fram sina positioner som badmintonnation och är idag rankade etta i världen. Mycket av framgången tillskrivs den sydkoreanske ”demontränaren” Park Joo-bong som varit förbundskapten för Japan under perioden.

På lag-VM (Sudirman Cup) i våras var det dock Kina som tillslut visade sig starkast i finalen mot Japan. Kinesiska spelare är stora medaljkandidater i alla fem klasser och toppseedade i mixeddubbel. Landet ser dock ut att få svårt att upprepa framgången från VM 2018 då hela åtta medaljer bärgades.  

Vid sidan av Japan och Kina kan det badmintonälskade landet Indonesien blanda sig i topplatserna i flera klasser, men framför allt i herrdubbel där landet har de två högst rankade paren.

Europa får det tufft

Europa ser på förhand ut att - precis som vid senaste VM - få svårt att kunna utmana om medaljerna. Både Viktor Axelsen, som vann VM 2017 i herrsingel, och Carolina Marin, som vann OS 2016 och VM 2018 i damsingel, är skadade vilket är ett stort avbräck.

Bakom dessa spelare är det få européer i den absoluta världstoppen. De spelare som ligger bäst till för att kunna gå långt i turneringen och kanske, om allt klaffar, slåss om medaljer är:

Herrsingel: Anders Antonsen, Danmark (seedad 8)
Damsingel: Mia Blichfeldt, Danmark (seedad 12)
Herrdubbel: Kim Astrup/Anders Skaarup Kristiansen, Danmark (seedad 8) och Marcus Ellis/Chris Adcock, England (oseedade)
Damdubbel: Gabriela Stoeva/Stefani Stoeva, Bulgarien (seedad 10)
Mixeddubbel: Marcus Ellis/Lauren Smith (seedad 8) och Chris Adcock/Gabrielle Adcock, England (seedad 11)

Hur är det med svenskarna då? I år kommer Sverige till start med Felix Burestedt i herrsingel och Johanna Magnusson/Emma Karlsson i damdubbel. De svenska tävlande gör sina första VM och några framskjutna placeringar är inte realistiskt att förvänta sig. Lottningen i första omgången ser förhållandevis enkel ut men därefter väntar tufft seedad motstånd för svenskarna.  

Läs mer om svenskarnas uppladdning och tankar inför VM i vår kommande artikel. Läs även om Rikard Nilsson som är Sveriges deltagare i Para-VM.


Här följer en fördjupad analys av VM-turneringen uppdelat på de fem olika klasserna. Sportchef Jonas Herrgårdh har tillsammans med Johan Lundberg gått igenom startfältet och lyfter nedan fram de spelare som är favoriter eller värda att ha extra koll på i respektive klass.
  

Herrsingel

Herrsingelklassen ser ut att vara vigd för regerande världsmästaren och världsettan Kento Momota i och med att de främsta utmanarna – Shi Yu Qi och Viktor Axelsen – tvingats lämna återbud på grund av skada. Kan någon annan utmana japanen? Tveksamt, men VM-turneringar har tidigare bjudit på överraskningar i herrsingel så man vet aldrig.

Se lottningen i herrsingel.

Tre favoriter – Herrsingel

Kento Momoto, Japan
De senaste årens klart bästa herrsingelspelare. Väldigt svår att göra poäng mot, läser spelet bra, rör sig fantastiskt bra och missar nästan aldrig. Hamnar sällan i tidsnöd trots att tempot är högt. Kan även växla och spela attackbadminton, men avvaktar hellre. Nätspel i toppklass. Har i år bland annat vunnit All England. Underpresterade på lag-VM i maj då han föll mot kinesen Shi Yu Qi i finalen.

Chou Tien Chen, Kinesiska Taipei (Taiwan)
Andraseedad ”doldis” som har visat kanonform under året med vinster i stora turneringar som Thailand Open och Indonesia Open. Allround med farlig offensiv. Lång, fin karriär bakom sig utan att riktigt ha nått ända fram i de internationella mästerskapen.  

Chen Long, Kina
Med OS och VM-guld på meritlistan är Chen Long, tillsammans med Lin Dan och Lee Chong Wei, den spelare som vunnit flest stora titlar under de senaste dryga 10 åren. Den lurige och erfarne kinesen är alltid att räkna med när det drar ihop sig till mästerskap. Han har dock inte imponerat än så länge under 2019.

Håll ögonen på…

Jonatan Christie är Indonesiens senaste världsstjärna i herrsingel. Endast 21 år gammal har han redan etablerat sig som en toppspelare i världen och spelat hem flera tunga titlar, bland annat Asiatiska mästerskapen. Atletisk, teknisk och klok – Jonatan Christie har ett spel för att kunna vinna mot alla de bästa. Har hittills i karriären presterat bäst när han spelat i Asien.


Europa får framförallt konkurrera med danske Anders Antonsen, seedad 9 i tävlingen. Anders som gjorde sin bästa tävling någonsin i april, med en finalplats i Japan Open.
 

Damsingel

Damsingeln ser ut att kunna bli en riktigt spännande och intressant tävling. Alla de bästa spelarna är med (förutom skadade Carolina Marin) och det är svårt att peka på någon jättetydlig favorit. I damsingel skiljer sig spelstilarna också mycket åt vilket gör att matcherna blir oförutsägbara och omväxlande att följa.

Se lottningen i damsingel.

Tre favoriter – Damsingel

Akane Yamaguchi, Japan
Energiknippet Akane Yamaguchi är rankad nummer ett i världen och har under året vunnit tunga titlar som Japan Open, Indonesia Open och Asiatiska mästerskapen. Yamaguchi, som nu är 22 år, kom fram redan som 16-åring, då hon vann Japan Open år 2013. Endast 156 cm lång har många experter menat att banan är för stor för Yamaguchi att täcka och att hennes offensiva spel har brister, men det har visat sig vara helt fel.

Tai Tzu Ying, Kinesiska Taipei (Taiwan)
Ingen annan har lika många läckra finter och maskerade slag som eleganten Tai Tzu Ying. Var rankad etta i världen under flera år men tappade nyligen förstaplatsen till Yamaguchi. Segrare i All England 2017 och 2018, men ännu inte vunnit något internationellt mästerskap.

Pusarla V. Sindhu, Indien
Har tillsammans med Saina Newal gjort badminton till en riktigt stor sport i Indien. P.V. Sindhu har varit i VM-final två gånger, senast 2018, men än så länge ingen vinst. Har under senaste tiden uppmärksammats i media då hennes lukrativa sponsorkontrakt gjort att hon hamnat på listan över världens bäst betalda kvinnliga idrottsstjärnor.

Håll ögonen på…

Smarta Chen Yu Fei från Kina är alltid kul att följa på banan. Bara 21 år men redan en extremt klok och taktisk spelare som sakta men säkert klättrat på världsrankingen. En framtida världsetta och OS-guld vinnare?


Europas högst rankade spelare Mia Blichfeldt ska normalt inte ha något att göra med medaljerna, men den unga danskan (21 år) har tidigare visat att hon är en extrem tävlingsmänniska med ett spel som kan störa även de bästa asiaterna.
 

Herrdubbel

Indonesien dominerar för närvarande herrdubbel, med tre par på topp tio listan i världen. Även Kina och Japan har flera par som kan vara med och slåss om medaljer i turneringen.

Se lottningen i herrdubbel.


Tre favoriter – Herrdubbel

Marcus Fernaldi Gideon/Kevin Sanjaya Sukamuljo, Indonesien
Gideon/Sukamuljo är nummer ett på världsrankingen och har vunnit många av de största tävlingarna de senaste åren. Oerhört kvicka och samspelta. 

Li Jun Hui/Liu Yu Chen, Kina
Främsta utmanare om guldet är regerande världsmästarna Li/Liu från Kina. Men kineserna har haft svårt för Gideon/Sukamuljo som de förlorade mot både i semifinalen i Japan Open och Indonesia Open.

Muhammad Ahsan/Hendra Setiwan, Indonesien
Det rutinerade och mycket meriterade paret Muammad Ahsan (32 år) och Hendra Setiwan (35 år) har visat bra form under 2019 med finalplatser i både Japan Open och Indonesia Open. 

Håll ögonen på…

Satwiksairaj Rankireddy och Chirag Shetty från Indien skrällde rejält i slutet av sommaren när de spelade drömbadminton i Thailand Open och vann över de kinesiska världsmästarna i finalen. Det indiska paret har alla möjligheter att gå långt även i VM. Endast 19 och 22 år gamla visar Rankireddy/Shetty att det finns en ljus framtid för indisk badminton. Mycket underhållande spelstil som blandar offensiv tyngd med reaktionssnabb defensiv.


Europa får i herrdubbel främst lita till Kim Astrup/Anders Skaarup Kristiansen, Danmark, rankade nummer åtta i världen. Chris Langridge/Marcus Ellis, England, som tog brons vid OS i Rio, har inte nått upp till samma höga nivå de senaste åren.


Damdubbel

Damdubbel ser ut att bli en heljapansk affär. Landet har de tre högst rankade paren i världen, och ett ytterligare par rankade åtta. Den stora frågan är egentligen bara vilket av alla dessa par som ska stå som slutsegrare i VM.

Se lottningen i damdubbel.

Tre favoriter – Damdubbel

Maya Matsumoto/Wakana Nagahara, Japan
Vinnarna från VM 2018 Matsumoto/Nagahara får bära favoritskapet i turneringen. Extremt bollsäkra och taktiskt drillade.

Misaki Matsutomo/Ayaka Takahashi
OS-guld vinnarna Matsumoto/Takahashi är precis som sina landsmaninnor ett komplett damdubbelpar utan egentliga svagheter.   

Chen Qing Chen/Jia Yi Fan, Kina
Utmanarna till Japan kommer framförallt från Kina, med paret Chen Qing Chen/Jia Yi Fan i spetsen.

Håll ögonen på…

Det koreanska paret Kim So Yeong/Kong Hee Yong, är seedade nia men har många kvalitéer och kan överraska.


Europa får det tufft att nå en kvartsfinalplats, hoppet ligger främst till det bulgariska paret Gabriela Stoeva/Stefani Stoeva som är seedade 10 i tävlingen.


Mixeddubbel

Vinnarna i mixeddubbel ser ut att komma från Kina, men både Japan och Thailand har unga spelare som vill blanda sig i medaljstriden. Här finns även två starka engelska par som kanske kan överraska.

Se lottningen i mixeddubbel.

Tre favoriter – Mixeddubbel

Zheng Si Wei/Huang Ya Qing, Kina
Det kinesiska paret är Zheng/Huang är regerande världsmästare och har varit rankade som nummer ett i världen sedan augusti 2018.  

Wang Li Lyn/Huang Dong Ping, Kina
Världsettorna utmanas främst av landsmännen Wang Li Lyn/Huang Dong Ping som är rankade tvåa i världen.

Praveen Jordan/Melati Daeva, Indonesien
Det indonesiska paret har en väldigt hög högstanivå och stämmer allt kan man utmana om de ädlaste medaljerna. Men de kan lika gärna åka ut tidigt i turneringen.

Håll ögonen på…

Marcus Ellis/Lauren Smith och Chris Adcock/Gabrielle Adcock är seedade åtta, respektive elva. En medalj skulle vara en stor överraskning om man beaktar resultaten det senaste året. Men engelsmännen har tidigare visat att de kunnat toppa formen och vara som bäst när det verkligen gäller.

Kategorier: Nyheter, SBF

Nils ”Öja” Hansson har lämnat oss

2019-08-12 13:53
En av de stora ledarna och eldsjälarna inom svensk badminton, Nils "Öja" Hansson, har gått bort. Nils "Öja" Hansson blev 85 år gammal.

Foto: Markus Celander, Lokaltidningen.se

En som under åren haft nära kontakt med Nils "Öja" Hansson är Svenska Badmintonförbundets styrelseordförande Tommy Theorin. 

– "Öja" var trivsam, positiv och verkade med stort engagemang i olika roller i klubb och förbundsarbete. Jag vill tacka honom för det fantastiska arbete han gjort. Vila i frid, säger Tommy Theorin.

Så här skriver Mats Lundqvist om "Öja" på Malmö Badmintonklubbs hemsida.

"Hans lojalitet visste inga gränser. Att han blev kallad ”Mr MBK” var snarare en underdrift än en överdrift. I över 50 år var han engagerad i Malmö Badmintonklubb. Som elitspelare och som konsulent i några år, men den huvudsakliga gärningen var som ledare. Ordförande, kassör och tränare, ingen tjänst var honom främmande.

Nils "Öja" Hansson, som kommer från orten Öja utanför Ystad, spelade badminton och fotboll i unga år. Arbetet som rangerare på SJ förflyttades från Ystad till Malmö och då hamnade han i Eriksfälts fotbollsklubb. Där var ett par som också spelade badminton i Smash och så hamnade han i sin långa badmintongärning och som blev hans liv.

1972 gick Smash ihop med MFF och bildade Malmö Badmintonklubb. Då, för 50 år sedan, byggdes Videdals sporthall och Öja var med från start.

– Det var hans skötebarn. Han släppte aldrig Videdal. De ungdomar som kommit fram genom den verksamheten var hans belöning. Det var han mest stolt av allt. Att de gick vidare till exempel till Aura förut var inte hela världen. De kom ju från Videdal, berättar hustrun Birgit.

Maria Bengtsson (nu Magnusson) började hos Öja. Hennes pappa Stig tog ner Maria och brodern Lars till Öja efter att ha stött på Birgit på Industrihallen där seniorer tränade.

– För Öja var Maria speciell. Hon var bland de första och hennes karriär följde han hela livet. Sedan var det Ulf Persson och Karin Wilhelmsson (nu Lundqvist) och många andra men de ovan nämnda återkom Öja till ofta, berättar Birgit vidare.

När MBK vann SM-trofén tre gånger på fyra år [2012-2014] för ett antal år sedan sade inte Öja så mycket. Men man såg på hans kroppshållning och i ögonen att det var speciellt. Särskilt glad var han att det var spelare som började på ”Videdal” som också fanns med i det gänget som skördade massor av SM-medaljer.

– Det var liksom det som var Öjas grej. Att så många som möjligt av ungdomarna fortsatte spela badminton. Barn som inte haft mackor med sig till tävlingar, då har  han brett, och de som inte blev körda till tävlingar av föräldrarna körde han själv, säger Birgit.

Han arbetare i många år på Skåneidrotten, från 1972 till pensioneringen 1998 och var också engagerad i Skånes badmintonförbund under perioder. Men det är som ungdomsledare och styrelseledamot i Smash och sedan MBK hans största insatser inom badminton gjorts.

Han var på Videdal och Bäckagård in i det sista; bockade av närvarolistan och visade badmintongrepp på racketen!

Alla förtjänstmedaljer som finns inom svensk badminton har han fått.

Då Öja var en fåordig man räcker det säkert med ett enda ord: Tack!

Vila i frid, gärna med en badmintonracket, ett MBK-emblem och en bild på Birgit i handen!"

Kategorier: Nyheter, SBF

Dubbla guld för Sverige i Veteran-VM

2019-08-12 10:52
Åtta medaljer varav två guld. Det blev Sveriges fina facit när Veteran-VM avgjordes i Katowice i Polen.

Bild: Tre glada guldmedaljörer i Veteran-VM i Katowice. Från vänster Ulf Svensson (herrdubbel 45), Magnus Nytell (mixeddubbel 55) och Mikael Nilsson (herrdubbel 45). Foto: Peter Baeza.

Under söndagen var fyra svenskar framme i final i Veteran-VM. Först ut i herrdubbel 45 var Mikael Nilsson/Ulf Svensson, som efter att ha räddad två matchbollar i semifinalen mot de regerande världsmästarna från Thailand, mötte det danska paret Aarup/Loesch.

Det blev en riktigt spännande och välspelad final där svenskarna succesivt höjde sin nivå. Ulf Svensson briljerade matchen igenom med sitt fina offensiva nätspel och Mikael Nilsson varierade attackerna från bakplan på ett klokt sätt. Till slut kunde det svenska paret ta hem matchen med 17-21, 21-19, 21-15.

På banan intill spelade Katja Wengberg final i damdubbel 40 ihop mer Helene Abusdahl från Norge. De mötte ett isländskt par men lyckades trots fint spel och fyra setbollar tyvärr inte vinna det första setet. I andra set spelade isländskorna på topp och vann med 21-10.

I den tredje och sista svenska finalmatchen bildade Magnus Nytell par med danska Helle Sjörring från Danmark i mixed 55. Nytell/Sjörring tog kommandot direkt mot finalmotståndarna från Tyskland och vann till slut matchen tämligen säkert med 21-13, 21-12.

Andra svenskar som gjorde fina insatser i turneringen var debutanterna Jens Marmsten/Dennis von Dahn i herrdubbel 35. Paret nådde semifinal där de föll i tre set mot bra dansk motstånd.

Även Joakim Nordgren gjorde en stark insats i semifinalen i herrsingel 50 mot polske stjärnan Jacek Hankiewicz. Nordengren vann första set och var nära att även vinna det andra, men fick till slut se sig besegrad i en jämn tresetare.  

Totalt blev den svenska medaljskörden två guld, ett silver och fem brons. Det är en klar förbättring jämfört med VM 2017 då den svenska truppen tog ett silver och sex brons.

Här är samtliga medaljörer i Veteran-VM 2019.

Guld

HD45: Mikael Nilsson/Ulf Svensson
MX55: Magnus Nytell/Helle Sjörring (DK)

Silver

DD40: Katja Wengberg/Helene Abusdahl (NO)

Brons

HD35: Jens Marmsten/Dennis von Dahn
HS50: Joakim Nordgren 
DD50: Tanja Karlsson/Berit Thyness (NO)
DD65: Lotten Wengberg/Gitte Attle Rasmussen (DK)
DD75: Lisbeth Bengtsson/Viola Renholm (FI)


Bild: Mikael Nilsson servar under finalen herrdubbel 45. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Gustav tillbaka efter svåra sjukdomen

2019-08-09 17:24
Gustav Björkler kommer alltid att komma ihåg onsdagen den 7 augusti 2019. Det var dagen då han blev friskförklarad från blodsjukdomen MDS, fick sluta med medicinerna och slapp alla restriktioner. Äntligen kan han återgå till det vanliga livet…

Bilden ovan: Gustav Björkler på väg in till hemmahallen Sportarenan i Frölunda, där han nu äntligen kan delta på de ordinarie träningarna. Foto: Jonathan Falck.

Vi möts dagen efter att Gustav Björkler, 17 år, en av landets mest lovande spelare, fick det glädjande och efterlängtade beskedet.

Det var slutet på ett minst sagt omtumlande år för Frölundaspelaren. Han märkte redan i början av sommaren 2018 att något inte stod rätt till i kroppen. Han blev enormt trött när han tränade och fick stora blåmärken bara av att dyka i havet.

Tillsammans med sin pappa Patrik gick han till vårdcentralen, där läkarna konstaterade att hans blodvärden var mycket låga. Det blev vidare färd direkt till Östra sjukhuset i Göteborg. Efter månader av provtagningar kunde läkarna konstatera att Gustav drabbats av den mycket ovanliga blodsjukdomen MDS (Myelo Dyplastiskt Syndrom).

Sjukdomen påverkar benmärgens förmåga att producera blodceller; både röda (påverkar syreupptagningsförmågan), vita (avgörande för immunförsvaret) och trombocyter (koagulering).

Botemedlet var en stamcellstransplantation i slutet av januari. Efter en första vecka då Gustav fick cellgifter genomgick han sedan själva transplantationen – en blodtransfusion där han fick stamceller från en anonym donator.

Transplantationen skedde på Östra sjukhuset. Där var sedan Gustav isolerad i en och en halv månad, för att minimera infektionsrisken under tiden som immunförsvaret långsamt byggdes upp igen.

Under den här tiden fick han enbart träffa sjukhuspersonalen, närmaste familjen och sin flickvän Johanna Magnusson, landslagsspelaren från Aura i Malmö.

– Alla som skulle besöka mig var tvungna att duscha och skrubba sig som inför en operation. Alla kläderna måste varit tvättade i minst 60 grader, berättar Gustav.

Hur var livet för dig i rummet på Östra sjukhuset?

– I början mådde jag inte så bra på grund av cellgiftsbehandlingen, men sedan blev det bättre. Det var ett liv fyllt av rutiner. Det var dusch varje dag, insmörjning av kroppen, skolarbete, träning, läsning och så tittade jag på filmer. Det var helt OK.

Gustav tränade varje dag. I rummet hade han en motionscykel, en balansplatta, gummiband för styrketräning och en yogamatta.

I mars fick Gustav äntligen lämna sjukhuset och flytta hem.

– Det var verkligen en härlig känsla att få sova i min egen säng, säger han.

Men hans liv var ändå mycket speciellt ända tills den 7 augusti. Inomhus fick han bara umgås med familjen, han kunde inte gå i skolan utan fick studera hemma. Han medicinerade dagligen och tre gånger i veckan åkte han till sjukhuset för att kontrollera blodvärdena.

Ganska snart kunde han dock börja träna badminton. Men i en nästan tom hall. Han fick endast vara i hallen med familjemedlemmar; några andra fick inte vara i hallen på grund av infektionsrisken.

Här fick Gustav verkligen nytta av sin pappa Patrik, inte bara ordförande och tränare i Frölunda utan också före detta elitspelare, och äldre brodern August, även han elitspelare.

Tillsammans hyrde de hela badmintonhallen i Askim på morgnarna och tränade där alldeles ensamma.

– Det var en fantastisk känsla första gången jag stod på banan igen. Det kändes skönt, en bekräftelse på att jag var på rätt väg, berättar Gustav.

– Men jag var ganska svag i kroppen och fick mycket träningsvärk i början.

Gustav kunde också träffa andra utomhus och till exempel löpträna och spela golf. Styrketräningen däremot har han skött hemma i källaren.

Under tiden har han kämpat på med skolarbetet. Han har gått första året av fyra på RIG på Katrinelundsgymnasiet i Göteborg. Han är självfallet lite efter med studierna, men är nöjd med att klarat tre ämnen under vårterminen: matematik, svenska och engelska.

– Det mest jobbiga har varit att alla andra har fått anpassa sig till mig, mina behov och tider. Mina föräldrar har kört mig överallt, och vi har inte kunnat ha andra människor hos oss.

Men restriktionerna och försiktigheten har gett resultat. Gustav har klarat sig undan infektioner, vilket har hjälpt honom att återhämta sig fortare än någon hade vågat hoppas på.

Och från och med nu kan Gustav leva precis som vi andra. Han är friskförklarad, han slipper mediciner (som han tagit för att förebygga virus- och bakterieinfektioner) och restriktioner. Nu kan han börja skolan igen, promenera på stan, gå in i affärer, äta på restaurang och dessutom vilken mat han vill.

– Det var en enorm frihetskänsla att få beskedet. Och en lättnad förstås. Samtidigt är det nästan lite svårt att ta in beskedet.

I onsdags kväll tränade han för första gången på ett drygt halvår med de vanliga träningskompisarna i Frölunda.

– Det var så kul, men samtidigt lite läskigt. Jag kände det nästan som om jag gjorde nåt fel, nåt som jag inte borde…

Hur har sjukdomen och det här året påverkat dig?

Gustav funderar en stund innan han svarar:

– Ganska mycket tror jag. Jag vet nu hur viktigt det är att vara glad och tacksam för det man har och inte ta allt för givet. Jag tycker också att jag blivit mjukare och mer omtänksam. Jag är oerhört tacksam för livet.

– Jag har också blivit mentalt starkare, mer målmedveten, extra motiverad att träna och satsa på badminton. Jag vill ta vara på tiden, fokusera och försöka bli så bra som jag bara kan.

Gustavs snabba återhämtning har gjort att han snart spelar sin första tävling efter det långa uppehållet, Danish Junior Cup den 23-25 augusti. Därefter blir det två andra juniortävlingar på Irland och i Belgien innan han spelar Junior-VM i ryska Kazan den 30 september till 13 oktober.

– Under hela sjukdomsperioden har jag hoppats på att kunna delta och bli uttagen till Junior-VM. Det känns speciellt, säger han.

I höst satsar han på spel i singel och mixed. Herrdubbel får i nuläget stå tillbaka. I mixed återförenas Gustav med Edith Urell, Fyrisfjädern. De har tidigare nått många framgångar ihop i mixed. Till exempel vann de 8-nationers i U15, och sedan 6-Nationers i U17, en av de sista tävlingar som Gustav spelade innan han blev sjuk.

Förutom juniortävlingar kommer Gustav även att spela seniortävlingar och så förstås Badmintonligan med sitt Frölunda. Och så blir det träning, massor av träning. I princip två gånger per dag.  Han gläder sig åt att konditionen faktiskt redan är bättre än någonsin.

– Men jag måste lära om lite i singel. Under tiden när jag inte mådde bra la jag mig till med ett speciellt spel för att orka. Jag ”fuskade” lite, sprang inte så mycket utan försökte lita på mitt spelsinne och avgöra bollarna snabbt .

– Nu måste jag hitta tillbaka till ett riktigt singelspel. Jag vet att jag egentligen orkar, men det tar lite tid att vänja sig.

Vissa vardagssaker tar också sin tid. Gustav måste vaccinera sig igen. Mot i princip allt…

– Cellgifterna har raderat ut allt, till och med alla sprutor jag fick som bebis, säger han. 

Kategorier: Nyheter, SBF

Information kommande regionsläger

2019-08-07 11:28
Snart börjar regionslägren. Viktigt att alla spelare som ska vara med får ta del av den detaljerade lägerinformationen som i veckan gått ut till alla berörda klubbar.

Det är snart dags för sommarens regionsläger. Arrangörerna för våra fyra regionsläger har i dagarna skickat ut detaljerad lägerinfo med bifogade deltagarlistor till samtliga anmälda spelares föreningar.

Vi vill härmed påminna berörda föreningar att ni delger informationen till era uttagna och anmälda spelare.

Vid frågor kontakta ansvarig kontaktperson för respektive läger.

Region syd Halmstad 9-11 augusti. Thomas Carlsson Tel: 0709-576159. Mail: thomas@halmstadbadminton.se

Region nord Umeå 16-18 augisti. Kenneth Forsberg Tel: 0706-491341. Mail: kenneth.forsberg6@gmail.com

Region öst Täby 16-18 augusti.Peter Axelsson Tel: 0705-448242. Mail: Peter@tabybadminton.se

Region väst Askim 16-18 august. Magnus Karlsson Tel: 0738-660904. Mail: magnus.karlsson@thuntankers.se

Tack på förhand!

Claes Johansson, föreningsutvecklare Badminton Sweden.

Kategorier: Nyheter, SBF

Tjeckiskt VM-motstånd för svenskarna

2019-08-05 22:29
Nu är lottningen till VM i Basel klar. Och det blir tjeckiskt motstånd för de svenska deltagarna. – En bra lottning, säger förbundets sportchef Jonas Herrgårdh.

Bilden ovan: Dubbelparet Emma Karlsson/Johanna Magnusson har fått en OK lottning i VM i schweiziska Basel den 19-25 augusti. Här är de på en bild från storturneringen Danish Open. Foto: Badminton Photo.

Lottningen ägde rum på måndagen i Badminton World Federations (BWF) högkvarter i Kuala Lumpur. Totalt 383 spelare från 46 länder är med i VM i Basel, Schweiz. Turneringen spelas den 19-25 augusti.

Sverige har tre deltagare i VM:

* I herrsingel får Felix Burestedt möta tjecken Adam Mendrek, rankad på plats 133 i världen. Felix är för närvarande 79:a.

Vinner Felix första matchen lär han sedan med största sannolikhet få möta Hongkongs Ng Ka Long Angus, som är seedad nia i VM.

* I damdubbel får även Emma Karlsson/Johanna Magnusson tjeckiskt motstånd i första matchen. Emma och Johanna, som är rankade på plats 42, möter Alzbeta Basova/Michaela Fuchsova, ett par som ligger på plats 73.

Segraren i den matchen stöter sedan på det thailändska paret Jongkolphan Kititharakul/Rawinda Prajongjai, som är seedade elva i VM:s damdubbelturnering.

– Jag tycker att både Felix och Emma/Johanna har hamnat på bra ställen i lottningen, säger Jonas Herrgårdh.

– Vinner de sina första matcher stöter de sedan visserligen på seedade spelare, med det är ändå motståndare som Felix och Emma/Johanna har en möjlighet mot om de presterar på toppen av sin förmåga.

Hela VM-lottningen hittar du här.

När VM närmar sig kommer vi att skriva mer om lottningen som helhet, och om VM-turneringen som är den 25:e i ordningen sedan starten 1977 i Malmö.

Kategorier: Nyheter, SBF

Uttagning till Junior-VM i Kazan

2019-08-05 15:25
Här följer information om uttagning till Junior-VM (lag och individuellt) i Kazan, 30 sep till 13 okt.

Förbundet har beaktat de tuffa uttagningskriterier som finns för tävlingen och tagit ut nedanstående spelare.

I uttagningen har fokus legat på lagtävlingen och en spelartrupp som tillsammans ger en stark lagsammansättning. Uttagningen har dessutom premierat spelare som tidigare uppvisat goda resultat på U17-nivå och som även har möjlighet att delta på fler internationella junior-mästerskap de kommande åren.

Uttagna tjejer: Cecilia Wang (Fyrisfjädern), Edith Urell (Fyrisfjädern), Jessica Silvennoinen (Kista)

Uttagna killar: Joel Hansson (Västra Frölunda), Jakob Ekman (Västra Frölunda), Ludvig Petre Olsson (Trollhättan), Filip Karlborg (Spårvägen), Gustav Björkler (Västra Frölunda)
Gustav Björkler, som sedan ett par månader tränar med fullt schema, är uttagen med krav på att bra prestationer visas på 1-2 tävlingar innan VM.

Lagtävling: 30/9-5/10
Individuell tävling: 7-13/10

Förbundet kommer att delta i både lagtävling och den individuella tävlingen. Vid återbud så kommer reserver att tas ut.

Uttagning gjord av: Tim Foo (Förbundskapten U19), Jonas Herrgårdh, (Sportchef)

Kategorier: Nyheter, SBF

Info från Badminton Europe om nya serveregeln

2019-08-05 12:28
Badminton Europe (BEC) vill genom Svenska Badmintonförbundet uppmärksamma svenska spelare och tränare/klubbar på att den nya serveregeln gäller även på internationella nivå 3-tävlingar på senior-, U19- och U17-nivå.

Det är viktigt för spelare och tränare/klubbar att veta att det på internationella tävlingar även på nivå 3 (Challenge, Series och Future Series) samt BEC U19 och U17-tävlingar så gäller regeln om att serven ska träffas nedanför 1.15 m över golvet. Se text från BEC nedan.

Info från Badminton Europa (BEC)

It came to our attention that there is still some confusion around the use of the service height devices in Grade 3 (International Challenge, International Series and Future Series), Junior and U17 Circuit tournaments.

BWF Statutes, Section 4.1 – Laws of Badminton – Regulation 9.1.6 ‘’the whole shuttle shall be below 1.15 meters from the surface of the court at the instant of being hit by the server’s racket’’

The above rule is enforced since 1st of January 2019 and should always be applied in this level of tournaments, whether there is a service judge or not. When a service judge is officiating during a match then he/she should use the service height devices.

Kategorier: Nyheter, SBF

Sidor

Dela